Mlađi izviđači i Planinke (11–15 godina)
Foto: OI Janošik, Kovačica

Mlađi izviđači i Planinke (11–15 godina)

Izviđačka kategorija za dečake i devojčice uzrasta od 11 do 15 godina nudi neverovatan niz aktivnosti osmišljenih u cilju savladavanja i sticanja važnih veština, i sa težnjom da budu društveni i aktivni!

Izviđači, kao društvo, fokusiraju se na omogućavanje mladima da razviju samopouzdanje i uče ih kako da rade kao deo tima. Izviđači savladavaju osnovne veštine bezbednosti na otvorenom, pružaju mogućnost učestvovanja u raznim fizičkim i intelektualnim izazovima. Programi su osmišljeni sa akcentom na posebnim interesovanjima svake mlade osobe. Za cilj imaju da ih podstiču da uživaju u svojim omiljenim hobijima, koristeći osvojena veštarstva i nagrade.

Mlađi_izviđači_-_Oi_Ivo_Lola_Ribar_NS_2.jpgFoto: OI Ivo Lola Ribar, Novi Sad

Epske šetnje i ekspedicije na kampovanja, izlazak na vodu u kajaku, kanuu ili čak na splavu samo su neke od avantura za koje se izviđači spremaju!

Prijateljstvo i pripadnost

Pristupanje izviđačima je odlična prilika da steknete nove prijatelje van škole. Kampovanje ili planinarenje sa osobama sličnog uzrasta je zabavan način za upoznavanje novih ljudi.

Možda ćete dobiti priliku da otputujete u drugi deo zemlje ili čak na drugi deo sveta. Svetski Džemboriji (Jamboree) su neverovatni događaji na kojima se okuplja oko 10.000 izviđača da kampuje, učestvuje u izazovnim i zabavnim aktivnostima, kao što su zip-line, staze sa preprekama, streličarstvo i mnoge vodene aktivnosti. Svake četiri godine izviđači Vojvodine održavaju svoju Smotru, a postoje i razni državni događaji za stotine ili hiljade izviđača. Izviđači neretko putuju i na smotre širom sveta.
Iznenadićete se koliko sjajnih prijateljstava možete sklopiti u izviđačima.

Mlađi_izviđači_-_Oi_Ivo_Lola_Ribar_NS.jpgFoto: OI Ivo Lola Ribar, Novi Sad

Izviđačke porodice su dobrodošle da se uključe u aktivnosti! Za sve članove porodice postoji nebrojeno prilika da steknu nove prijatelje i osete se kao deo izviđačke zajednice.

Avantura

Akcija je srž svih izviđačkih aktivnosti. Bilo da se bore sa rekom u kajaku ili uče kako da postave šator, naš program obezbeđuje da izviđači nikada ne miruju. Na vašim nedeljnim sastancima naučićete veštine koje su vam potrebne da planirate, pripremate se i idete u avanture. Nakon što steknete izviđačko iskustvo od nekoliko godina, shvatićete da možete da savladate i trodnevno planinarenje – samo vi i grupa vaših izviđačkih prijatelja. Možete čak i sami odabrati svoj meni i kuvati na otvorenom prostoru!

Liderstvo

U izviđačima ćete postati član izviđačkog voda sa oko šest drugih izviđača. Vaš vod će raditi sa drugim vodovima na formiranju veće izviđačke grupe. Zajedno ćete donositi važne odluke, postavljati ključne ciljeve i zavisiti jedni od drugih da biste uspeli. Izviđaštvo je predvođeno mladima, a podržano od strane odraslih. Kao izviđač, možete da birate šta želite da radite, a vaše vođe su tu da vas podrže i savetuju.

Lideri su često zadivljeni fantastičnim i zabavnim idejama koje izviđači iskazuju u vezi sa onim što žele da rade.

Mladji_izvidjaci_-_Oi_Ivo_Lola_Ribar_NS_2.jpgFoto: OI Ivo Lola Ribar, Novi Sad

Uniforme i oznake

Izviđači nose zelenu (ako ste „šumski”) ili plavu (ako ste „porečani”) košulju, zajedno sa maramom u bojama odreda i oznakama veštarstava koje savladaju i čija obeležja mogu da prišiju na uniformu. Izviđači mogu da savladaju na desetine veštarstava, koja pokrivaju mnoštvo oblasti interesovanja. Sigurno postoji nešto što vas zanima.

Kada prvi put razgovarate sa vođom izviđača o pridruživanju, informisaće vas o tome šta da obučete i ponesete na svoj prvi sastanak. Svoju izviđačku uniformu možete kupiti u Scout Shop-u.

Izdvojeno iz Scout Shopa

Tekstil / Uniforme / Amblemi / Accessories
  • Tekstil / Uniforme / Amblemi / Accessories