Volonterizam

Volonterizam

Volonterizam je duboko ukorenjen u filozofiji izviđačkog pokreta. Izviđači se ne samo obučavaju da budu spremni da pomognu drugima u svakom trenutku, već se podstiču da budu aktivni učesnici u svojoj zajednici i doprinose njenom poboljšanju.

Jedna od osnovnih vrednosti izviđača je služenje drugima. Kroz različite aktivnosti i projekte, izviđači uče važnost nesebičnog davanja i pružanja pomoći onima kojima je to potrebno. Bilo da je reč o volontiranju u domovima za starije, čišćenju okoline, prikupljanju hrane za siromašne ili učestvovanju u humanitarnim akcijama, izviđači su uvek spremni da pruže svoj doprinos zajednici.

Pored toga, volontiranje u izviđačima pruža priliku mladima da razviju različite veštine i steknu dragoceno iskustvo. Kroz organizaciju akcija i projekata, izviđači uče liderstvo, timski rad, organizaciju događaja i rešavanje problema. Ova iskustva su od neprocenjive vrednosti u njihovom ličnom razvoju i pripremi za budućnost.

Volonterizam u izviđačima nije samo o tome da se steknu veštine i iskustvo, već je i način života. Kroz svoj kontinuirani angažman u zajednici, izviđači razvijaju osećaj odgovornosti prema drugima i postaju aktivni građani koji su spremni da rade na stvaranju boljeg i pravednijeg sveta.

Na kraju početka, volonterizam u izviđačima nije samo obaveza, već prilika za rast, razvoj i doprinos zajednici. Kroz svoj nesebični rad, izviđači jačaju svoje karaktere, grade veze sa svojim vršnjacima i ostavljaju trajan i pozitivan uticaj na svet oko sebe.

Ili, kako je to rekao naš Mika Antić:
“Možda nijedan psiholog neće uspeti da obajsni zašto su izviđači listom dobri ljudi. Tu nema pravila, nema recepta, tu postoji klima, nešto što formira i svest i savest, neka posebna toplina, neka lepa svetlost u očima.
Biti izviđač, to znači u samom sebi biti zdrav, običan, praveden, sanjar, poeta i drug. U ovoj sveopštoj jurnjavi za egzistencijom, u ovim ekcesima koji tu i tamo zahvataju mlade, izviđaci su ona bela strana mladosti.”

Više o izviđačkoj organizaciji možete pročitati OVDE

Izdvojeno iz Scout Shopa

Tekstil / Uniforme / Amblemi / Accessories
  • Tekstil / Uniforme / Amblemi / Accessories