Odred izviđača "Žarko Zrenjanin Uča" (Bela Crkva)

Odred izviđača "Žarko Zrenjanin Uča" (Bela Crkva)

Zimskog i hladnog 3. februara počelo je da se priča o izviđačima, da bi se već 12. aprila održala Osnivačka skupština, na kojoj je donet Status i dato ime odreda „Žarko Zrenjanin-Uča“. Za prvog starešinu odreda je izabran nastavnik Veroljub Kostić - Stari.

ada se nije puno znalo o izviđačima, nije bilo opreme i uniformi, postojala je i bez malo sedam decenija opstala volja planinki i izviđača, da se ide napred, da se napreduje. Predpostavljamo da je kroz odred prošlo preko 14.000 mladih iz opštine Bela Crkva i šire, brižno ispraćenih i sa cvećem i radošću dočekanih po povratku sa brojnih akcija, tabora, marševa, takmičenja, smotri, na kojima su redovno učestvovali, od II smotre izviđača Jugoslavije na Palama (1957), dalje je sledilo učešće na Trećoj smotri širom Jugoslavije (1961), Četvrtoj smotri na Fruškoj Gori (1966), Petoj smotri na Bledu (1970), Sedmoj smotri na Tjentištu (1983), Osmoj smotri na Adi Ciganliji (1987).
Ovaj niz posle desetogodišnjeg prekida, zaokružuje Deveta smotra izviđača Jugoslavije na brdu i u istoimenoj park-šumi Mikulja kod Smederevske Palanke, održana 2-12. jula 1997. godine .


2014.godine bili smo domaćini 9. Smotre izviđača Srbije na kojoj je učešće uzelo oko 1500 učesnika.

Jedan interesantan podatak, da je odred u jednom trenutku imao 800 članova i 4 načelnika.

Podsetimo da je OI „Žarko Zrenjanin-Uča“ i na polju međunarodne saradnje imao vidnih rezultata. Tako je 1958. godine jedna četa izviđača, kao predstavnik Saveza izviđača Srbije bila na međunarodnom taboru u Poljskoj, a 1969. godine četa najmlađih planinki i izviđača, kao predstavnik Saveza Izviđača Jugoslavije, boravila je na međunarodnom logorovanju u Čehoslovačkoj. Odred organizuje 1971. godine na Goču međunarodni tabor, na kojem su učestvovali harceri Poljske i pioniri Rumunije. Od 1984. godine Odred sarađuje sa harcerima iz Čebinije, Vojvodstvo Katovice, da bi ‪1985-1988‬. sledile kao četiri godine najuspešnije međunarodne razmene. Tih godina, naše planinke i izviđači su u Poljskoj obišli i videli: Varšavu, Krakov, Katovice, Mazurska jezera, rudnik soli „Velička“, nemački nacistički logor iz II svetskog rata „Aušvic“ i mnoga druga mesta i zanimljivosti. Od 2016 do 2018. godine odred je realizovao razmene tabora sa češkim "Junak" skautima iz Žamberka.‬

Usred Bele Crkve izviđači imaju svoj prostor, površine od 2010 kvadratnih metara. Tu se nalazi objekat Doma izviđača (površine oko 500 m2) sa više odgovarajućih radnih prostorija, a u drugom objektu (oko 100 m2) su: Uprava OI „Žarko Zrenjanin-Uča“ i spomen soba sa brojnim eksponatima i vrednom dokumentacijom, koja sveoči o proteklim godinama predanog i plodnog izviđaštva u ovoj sredini, prostorija kluba izviđača i prostorija "posebno" draga svim našim članovima - opremljena kuhinja.

Dom izviđača / Izviđački centar je do sada pokazao da je osposobljen za prihvat i boravak izviđača na više dana i razne programske aktivnosti. Smeštaj je omogućen za 50 izviđača na kompletno opremljenim krevetima ili više izviđača u šatorima na travnatoj površini u prostoru dvorišta. Centar raspolaže moderno opremljnim sanitarnim čvorovima, odvojenim za polove.

Radi trajnog pamćenja i kao podstrek budućim generacijama poletaraca i pčelica, planinki i izviđača, počasno mesto u prepunoj Spomen sali pripalo je brojnim i zasluženo osvojenim priznanjima. Spominjemo ovde samo najznačajnija priznanja, kao što su: Odlikovanje „Zlatni znak“ Saveza izviđača Srbije i Saveza izviđača Vojvodine, zatim povelja „25. maj“ Skupštine SR Srbije, dodeljenoj za ostvarene rezultate od izuzetne vrednosti u oblasti vaspitanja i obrazovanja, pa srebrna plaketa SUBNOR-a Jugoslavije, plaketa „Heroj Pinki“, najviše priznanje Saveza omladine Vojvodine, niz lenti „Partizanski odred-četa“ i „Odred orlova“, kao i mnoge druge nagrade za rad jedinica i izviđača, počev od Prve vojvođanske smotre 1955. godine u Kamenici, kada je Odred osvojio svoju prvu lentu, kao najbolji u Vojvodini.

Od brojnih pehara sa raznih takmičenja izdvajamo: Prvi višeboj izviđača Jugoslavije / Kadinjača osvojena prva mesta u muškoj i ženskoj konkurenciji i Prvi višeboj izviđača Srbije / Avala osvojena prva mesta u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Nabavkom kanua, od 2016. godine počela je sa radom i posada porečana (stariji izviđači i planinke).

Odred je svake godine meseca maja organizator takmičenja NOT Bela Crkva koje svojim disciplinama i zadacima uvek od takmičara očekuje viši stepen izviđačkog znanja da bi se stiglo do pobednika.

Obeležavajući 40-togodišnjicu uspešnog rada, odlukom Uprave odreda „Žarko Zrenjanin-Uča“, datum osnivanja , 12. april 1955. godine, ustanovljen je kao Dan odreda, ubuduće stalno prisutan u kalendaru aktivnosti.
Rukovodimo se u osnovi novim zahtevima vremena, imajući u vidu da je izviđačka organizacija, vaspitno-obrazovna organizacija članova, bez obzira na nacionalnost, koja mir, slogu i ljubav razvija na konkretnim akcijama.
NEKA MIR I SLOGA VLADAJU MEĐU LJUDIMA, NEKA SE DECA RADUJU ŽIVOTU.
LEPO JE BITI IZVIĐAČ

Izdvojeno iz Scout Shopa

Tekstil / Uniforme / Amblemi / Accessories
  • Tekstil / Uniforme / Amblemi / Accessories