Odred izviđača "Boško Palkovljević-Pinki" (Sr. Mitrovica)

Odred izviđača "Boško Palkovljević-Pinki" (Sr. Mitrovica)

Ime odreda: Odred izviđača „Boško Palkovljević Pinki“
Adresa: Matije Huđi 99, Sremska Mitrovica
E-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.
Instagram: @scouts_pinki_serbia
Facebook: @Izvidjaci Sremske Mitrovice
Kontakt telefon: +381 64 8709444

Inicijativa za osnivanje Odreda izviđača „BOŠKO PALKOVLJEVIĆ PINKI“ potekla je od grupe mladih koji su 1952. godine bili na Šumskoj školi na Kopaoniku od 10. jula do 5. avgusta i na njoj su stekli prva izviđačka znanja. Po povratku sa Šumske škole formiraju inicijativni odbor koji prerasta u Osnivačku Skupštinu na kojoj je početkom novembra formiran Odred izviđača. Naš odred je imao čast da sa u to vreme, malobrojnim jedinicama formira 16. novembra Savez izviđača Srbije, a njihova imena upisana su zlatnim slovima u istoriju izviđačkog pokreta u Srbiji.

I tako polako, sistematski i sa puno ljubavi, u svakodnevno izuzetno angažovanje tadašnjih članova naš Odred počinje da raste i da se razvija u našem gradu. Počelo se sa izletima, bivacima, takmičenjima, taborima i smotrama, nabavkama šatora i opreme, nabavkom prvih uniformi i Odredske zastave. Tada se sve više govorilo o izviđačima a interesovanje mladih postaje sve veće.

Radeći više od 70 godina neprekidno, od osnivanja pa do današnjeg dana, Odred se afirmisao na aktivnostima, na ostvarivanju svoje društvene i vaspitne uloge, postajući važan faktor u vaspitanju dece i omladine.

Smisao postojanja naše izviđačke organizacije, razlog njene egzistencije je upravo u njenim vaspitnim ciljevima koje u svakodnevnom radu ostvarujemo. Najveći deo aktivnosti odred ostvaruje u slobodnom prostoru u prirodi. To su izleti, bivaci, taborovanje, smotre i razna takmičenja. Boravkom u prirodi mi kod naših članova razvijamo ljubav prema njoj, upoznajemo ih sa prirodom, omogućujemo im da se snalaze u njoj da njene vrednosti usklađuju sa svojim potrebama. Sam kolektivni život u prirodi zbližava ljude, razvija osećaj drugarstva, nesebičnosti i sl.

Zamislite koliko je održano raznih akcija i aktivnosti: izleta, bivaka, tabora, škola, smotri, marševa, pohoda, susreta, čajanki, i drugih. Ovi oblici aktivnosti su bili i ostali sredstvo koje doprinosi okupljanju i vaspitavanju dece i omladine, zadovoljava njihova interesovanja, razvija radostan i bogat život, gde se neguje drugarstvo i smisao za kolektiv, stiču novi prijatelji i nova iskustva, učvršćuje ljubav prema domovini, podstiče duhovni razvoj i prijateljstvo bez obzira na nacionalne, socijalne, verske i rasne razlike.

Poseban oblik boravka u prirodi su taborovanja. Svoje prvo taborovanje Odred je izveo 1953. godine na Boračkom jezeru. Takvih aktivnosti bilo skoro svake godine i spomenućemo samo neke od njih: Prčanj, Plitvička jezera, Ulcinj, Andrevlje, Bešenovački prnjavor, Kanjon Prače, Čortanovci, Fužine, splavarenje Drinom, Tara, Jastrebac, Novigrad, Tučepi, Kopaonik, Otok mladosti, Šekovići, Drinjača, Rajac i drugi.

Učestvovali smo na svim dosadašnjim Smotrama SIJ-a: Beograd 1954, Pale 1957, Treća Smotra 1961, Fruška gora 1966, Lesac kod Bleda 1972, Petrova gora 1975, Tjentište 1983, Beograd 1987, Smederevska Palanka 1997, Nikšić 2002, Niš 2006, Šabac 2011, Bela Crkva 2013, Ada Ciganlija 2018 i Zaječar 2023.

Posebno treba da spomenemo aktivnosti naše organizacije nakon ponovnog prijema u Svetsku skautsku organizaciju (WOSM).

Naši izviđači su učestvovali u posetama i seminarima u Engleskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Egiptu, Iraku, Grčkoj, Rusiji…

Posebno treba istaći našu aktivnost u organizovanju arheološkog kampa u Sremskoj Mitrovici u vermenu od 1. do 10. avgusta 2001. godine, na kojoj je učestvovala i grupa od 48 francuskih skauta iz Končesa kod Pariza, kao i Arheološki skautski kamp održan 2008. godine na Zasavici za izviđačima iz Velsa.

Odred izviđača „Boško Palkovljević Pinki“ dugi niz godina sarađuje i sa drugim organizacijama u gradu Sremskoj Mitrovici, kao što su Crveni krst, Aeroklub Sremska Mitrovica, Modelarski klub Sirmijum i drugima. Naš odred je tehnički organizator jednog svetskog, dva evropska prvenstva i mnogobrojnih svetskih i državnih kupova u raketnom modelarstvu. Takođe se ponosimo i saradnjom sa Prirodno-matematičkim fakultetom iz Novog Sada, kao i Astronomskom društvima Novi Sad i Lira, u organizaciji astronomskih kampova i takmičenja. Ove aktivnosti su doprinele da naš odred jedini u Srbiji ima astronomsku sekciju gde naši članovi uče o astronomiji, posmatraju teleskopima i aktivno učestvuju na republičkim i međunarodnim takmičenjima iz astronomije.

Našim članovima nije stran ni humanitarni rad. Od 2007. godine izviđači Sremske Mitrovice sarađuju sa vatrogascima iz mesta Kafili u Velsu, Velika Britanija. Rezultat te saradnje je humanitarna organizacija „Blazing to Serbia“ koja je od 2007. godina do danas donirala 26 vatrogasnih kamiona i bezbroj druge opreme Sektroru za vanredne situacije Srbije, kao i preko 1000 novogodišnjih paketića i drugih stvari deci i korisnicima pomoći u Crvenom krstu Sremska Mitrovica.
Čitave generacije koje su prošle kroz Odred sticale su svoja prva iskustva i nova saznanja o društvu. Promene koje su pratile naše društvo nisu mimoišle našu organizaciju, mi smo ih prihvatali, prilagođavajući se novonastalim uslovima pritom ne gubeći iz vida naša osnovna načela Svetskog skautskog pokreta.

Izdvojeno iz Scout Shopa

Tekstil / Uniforme / Amblemi / Accessories
  • Tekstil / Uniforme / Amblemi / Accessories